News

Know about market updates

България е на 49-то място в класацията за най-конкурентните икономики

България

България се придвижва с едно място напред и вече е на 49-та позиция в Доклада за глобалната конкурентоспособност на Световния икономически форум. В световен мащаб най-конкурентоспособна остава Швейцария, следвана от САЩ, които се придвижват с едно място напред, и Сингапур, сочи още докладът.

Швейцария е най-конкуретноспособната икономика в света, сочи доглад на базирания в Женева Световен икономически форум. Страната бе временно детронирана от лидерското място от САЩ през 2008 г., но върна позициите си.
Тиери Жейже, икономист: В основата на швейцарската конкурентоспособност е нейният иновационен капацитет. Въпреки размера на страната, тя е сред най-иновативните, разполага с най-ползотворните организации, има гъвкав пазар на труда и способността да привлича таланти. Така че Швейцария притежава мощна икономическа система, в чието сърце е човешкият капитал.
Класацията на страните е на базата на 12 показателя, сред които състоянието на институциите, инфраструктурата, образованието и здравеопазването, както и макроикономическата среда.

Все пак Швейцария, която оглавява класацията от десетилетие насам, има своите проблеми и те са свързани със застаряващото население, което може да затвори вратата за чужденците, ако гласува за това на планиран референдум.
Останалите държави, начело в класацията на Световния икономически форум са Съединените щати – на втора позиция, Сингапур – трети, Хонгконг се изкачва с три места до шесто място.

Източник:faktor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

<-- 4539333 -->