News

Know about market updates

Лепене на тапети

Лепене на тапети

Лепене на тапети

Ако сме решили да подменяме тапетите с нови, първо трябва да се убедим, че стената е суха. Иначе те бързо ще се отлепят и по тях ще избият петна, а може и да плесенясат.

Стената трябва да бъде и чиста – без петна от мазнини или сажди, без остатъци от стари блажни или постни бои. Самата мазилка трябва да е добре шпаклована и равна. Повърхностите, боядисани с латекс, трябва да забършем с влажен парцал.

След почистването от стената вадим всички пирончета, а дупките запълваме с гипс. Ако повърхността е грапава, добре е отдолу да залепим стари вестници, но като внимаваме под тях да не останат въздушни мехурчета. Лепенето на тапетите започваме, едва след като вестниците изсъхнат напълно.

Новите тапети можем да залепим и върху старите, стига да не са релефни и да са здрави. При желание можем да свалим старите. Отлепването на старите тапети е лесно, особено ако използваме някои хитринки. Ако тапетът е от обикновена хартия, която е сравнително порьозна, тя лесно се напоява с вода. С голяма гъба мокрим ограничени площи от 2-3 кв. м, като започваме от горния край. Съществуват и препарати за отлепване на хартиени тапети, които се разтварят във водата. При тази операция трябва да пазим пода. Щом като тапетът е потъмнял от мокренето, плъзваме острието на нож или на шпакла под него, в мястото на снадките, и отлепяме.

Лепене на тапети

Ако усещаме съпротивление, мокрим и отново. Не бива да опитваме трети път за да не намокрим гипсовата шпакловка на стената. По-добре е да използваме фина шкурка за полиране.

Ако тапетът е миещ се, той обикновено се състои от 2 пласта: върху хартиена основа е нанесен пластмасов филм или друг, устойчив на мокрене материал. От един ъгъл при снадката, в долния край до перваза, с острие повдигаме повърхностния пласт и дърпаме, без да отделяме ръката си от стената. Би трябвало да отделим този повърхностен пласт, части по части, без да разкъсаме основния пласт на тапета, който ще остане основа и на новия, който ще залепим. Възможно е при отлепването да повдигнем и долния основен пласт. Тогава трябва да го отлепим напълно като обикновен хартиен тапет с мокрене, защото съществува риск при залепване на новите тапети те да не „хванат” добре. Трябва да изключваме електрическия ток, когато работим близо до контактите.

Трудните случаи: миещи се тапети с дълбок релеф или боядисвани допълнително и устойчиви на навлажняване. С метална четка ги надраскваме, без да натискаме силно заради гипсовата шпакловка. После ги мокрим. Добре е да използваме подходящ разтворител.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

<-- 4539333 -->