News

Know about market updates

Двойно поскъпнаха жилищата за година

жилища

 „Мини бум”. Така накратко може да бъде характеризиран пазарът на жилища през изтичащата 2016 г

„За пръв път от 2008 г. измерваме двуцифрен ръст в цените на имотите в София – очертава се годината да приключи с около 12% ръст на цените в София.бг: Това е двойно по-голямо поскъпване от 2015 г.

Другата нова тенденция е, че за първи път се наблюдава висок недостиг на качествено ново строителство, което да отговори на скокообразно нарасналото търсене. „В резултат, новото строителство в София и големите градове преживяват бурно развитие с бърза реализация на много от проектите още в начален етап на строителство. Трябва да се има предвид, че повишеното предлагане постепенно ще балансира пазара, тъй като към момента се наблюдава една изключително силна строителна активност и изборът за купувачите става все по-голям”

Половината от реализираните продажби са жилища ново строителство. Цените им са средно между 80 и 100 EUR/кв.м. по-високи от тези на имотите, предлагани на вторичния пазар.

„За пръв път имаме възходящ цикъл на пазара, който е в резултат от местно търсене, движено от фундаментални фактори, каквито са ипотечното кредитиране, растежът на икономиката, нарастването на доходите, спадът в безработицата и вътрешната миграция към големите градове. Тоест можем да смятаме, че имотният пазар се развива здравословно и въпреки че имаме индикации за бум, не можем да говорим за балонизиране”

Какво ще се случи през 2017 г.?

Подемът в София и другите големи градове ще продължи. Той ще бъде движен от местното търсене, като купувачите ще бъдат все по-добре информирани за актуалните пазарни тенденции и ценови нива.

Създалата се конкуренция между новите сгради (новозапочващи и вече реализирани) и между тях и обектите на вторичния пазар ще доведе до една по-пъстра картина на предлагането, която все по-добре ще успява да удовлетворява търсенето. Това от своя страна ще доведе до допълнително увеличение в обема продажби. „Очаквам ръстът на продажбите да е по-значим, отколкото нарастването на цените на имотите, където темпът ще се забави с балансирането на пазара и ще остане в рамките на до 10% през 2017″, казват брокери.

Повече подготвени купувачи и по-достъпно финансиране ще са налице през следващата година, което дава предпоставки за запазване на възходящия тренд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

<-- 4539333 -->